La Història és un incessant tornar a començar
Tucídides, historiador atenés (460-396 aC)

dijous, 13 de novembre de 2014

La Guerra Civil vista pels més menuts

Un conflicte bèl·lic és terrible. Però quan pense que també el pateixen els més menuts encara m'ho sembla més... 
Els infants que varen patir la Guerra Civil han deixat un bon testimoni del conflicte en els seus dibuixos. I és que al capdavall, els infants sempre hem dibuixat allò que vivim, allò que ens envolta. I mentre jo, en la meua infantesa, dibuixava, cotxes, camions, motos, alguns superherois dels còmics o animalets, els més menuts dels anys 36-39 omplien els fulls amb canons, avions, bombardejos... A mí, personalment, em resulta prou colpidor veure eixos dibuixos.
I evidentment poden ser una bona ferramenta amb la que treballar en classe. Potser els alumnes vegen en aquests dibuixos que altres com ells, o més menuts, patíen aquell conflicte, que no sols és un seguit de fotos i "historietes" al llibre de text.
A la BNEscolar podeu trobar una col·lecció anomenada "Dibujos de los Niños de la Guerra" veritablement espectacular:
"Bombardeig". Lucía Trimiño Zapatero, 13 anys. BNEscolar.

Com apareix a la seua web, "La BNEscolar es una colección de más de 8.500 recursos digitales, seleccionados de entre la colección de Biblioteca Digital Hispánica por su interés para docentes y educadores. Puede ser muy útil para enriquecer y complementar los contenidos educativos del currículo de enseñanzas medias.
Nació en el marco de la colaboración entre la BNE y GNOSS en el proyecto Spanish Culture in Linked Open Data: Explotación semántica y valorización educativa de los bienes culturales españoles." 

És molt interessant fer una volteta pels recursos que ens ofereix, més enllà dels dibuixos que ja vos he comentat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari!